Header background

Ouders bezorgd over mentale gezondheid kinderen: praten helpt!

Katinka Schippers

10 oktober 2023

leestijd 5 minuten

Uit onderzoek bij het Een Vandaag Opiniepanel blijkt dat  7 op de 10 ouders zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. Dat publiceerde het nieuwsprogramma vorige week. Ouders maken zich zorgen over de invloed van sociale media, pesten en de druk die op hun kinderen gelegd wordt om te presteren. Erover praten met je kind helpt, maar hoe doe je dat?

Kinderhersenen blijven zich tot 23 jaar ontwikkelen. Het valt niet altijd mee om goed in gesprek te blijven met je puberende kind. De meeste ouders die meededen aan het onderzoek (87 %) zeggen dat ze wel met hun kind praten over psychische klachten en mentale problemen, of dat proberen. ‘Geef je puber aandacht, samen iets ondernemen is ook een uitstekende manier om contact te krijgen met je puber. Soms is het dan makkelijker om met elkaar van gedachten te wisselen en te horen wat je puber echt bezighoudt’, schreef Jolienne Custers, behandelaar bij Viviq in een eerder artikel op GZ-Plein. ‘Luister, oordeel niet.’

Luisteren is al voldoende

Dat laatste benadrukt ook een van de jongeren die meedeed aan de peiling van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel: ‘Er is naar mijn mening een misvatting dat wanneer iemand zijn of haar zorgen uit, deze persoon ook advies nodig heeft. Soms is gewoon luisteren al voldoende.’ Dat praten helpt komt vaak terug in de antwoorden van de jongeren. Nog een tip van Jolienne: ‘Voorkom dat je gaat preken, maar ga het gesprek aan. De kunst is je kind zelf aan het denken te zetten.’

De angst dat mensen vreemd reageren wanneer ze vertellen over mentale klachten, leeft onder jongeren. ‘Het zou helpen als psychische klachten op dezelfde manier worden besproken, als bijvoorbeeld een gebroken been of verstuikte enkel’, laat een jong panellid weten.

 

Hoge prestatiedruk

85 % van de jongeren geeft aan last te hebben van mentale klachten. Zodanig dat ze (33 %) zich in de afgelopen twee jaar hebben afgemeld van school of werk. Van hen deed de helft dat af en toe, de andere helft regelmatig of voor een langere periode. Ouders geven als oorzaak van de hoge prestatiedruk het vaakst aan dat sociale media de boosdoener is (77 %), gevolgd door de maatschappij (61 %) en school, opleiding of universiteit (47 %). Als je het de jongeren zelf vraagt zetten ze de maatschappij op de eerste plek (71 %), sociale media op de tweede (58 %) en scholen (41 %) op de derde.

Sociale media

Er wordt vaak gezegd dat het gebruik van sociale media ten koste gaat van echt contact en echte vriendschappen.  We schreven er een blog over op GZ-Plein en zetten op een rijtje wat de wetenschap daarover zegt.  ‘Voor de meeste mensen zijn sociale media juist een aanvulling op het sociale leven’, aldus Theo van Tilburg, hoogleraar sociologie aan de Vrije Universiteit. Het hoeft dus niet altijd verkeerd uit te pakken. Ook hierbij is het belangrijk om met je kind bespreekbaar te maken wat hij of zij ervaart op sociale media.

Een hoger cijfer dan vorig jaar

Positief is dat jongeren hun mentale gezondheid afgerond dit jaar een 6,7 geven ten op zichtte van een 6,1 een jaar eerder.


Tips om in gesprek te gaan met iemand in je omgeving over mentale klachten lees je hier


Luistertip

GZ-Plein: Podcast aflevering 1: ontdek hoe je opvoedstress kunt verminderen

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Pubergedrag, anders vasthouden

Praten lucht op

Waarom rust er nog een taboe op mentaal ziek zijn?

Ondanks dat er een heleboel initiatieven zijn om het taboe rondom mentaal ziek zijn te doorbreken, wordt er nog steeds niet veel over gepraat. Bijna iedereen zit toch wel eens niet lekker in z'n vel? Waarom praten we daar dan niet open over?