Header background

Zo zit dat: Ontspanning door inspanning

Christel Vondermans

16 april 2024

leestijd 7 minuten

FotoiStock


In Zo zit dat pluizen we een onderwerp helemaal uit en belichten we het van verschillende kanten. Je krijgt antwoord op de meest interessante vragen over je (mentale) gezondheid. Deze keer beantwoorden we de vraag: Hoe ontspan je door inspanning?

Stress, tijd te kort en een lange to-do-lijst? Stress solt met je hersenen. Maar, ze zijn flexibel! Bewegen helpt je hersenen om te herstellen en jóu om te ontspannen.

Hormonen in balans

Als je beweegt, maakt je lichaam endorfines aan. Deze stofjes worden ook wel “gelukshormonen” genoemd. Endorfine zorgt voor een gevoel van geluk en welbevinden. En gevoelens als somberheid, depressie en angst nemen er juist door af. Ook maak je tijdens het bewegen minder van het stresshormoon cortisol aan. Dus hup, breng die hormonen in balans!

FotoPexels - Sebastian Arie Voortman


Doorbreek je routine

Kies je tijdens het wandelen, fietsen of hardlopen al tijden hetzelfde rondje? Doorbreek je routine eens. Dan ben je meer in het hier en nu, zie je meer van de dingen om je heen en is er minder tijd voor piekeren (want je concentreert je meer):

  • Loop hetzelfde rondje, maar begin aan het eindpunt en loop het rondje andersom.
  • Als je vaak fietstochten in je woonomgeving maakt, ga dan eens een andere provincie ontdekken. Stap in de auto of trein en vervolgens op de (OV- of huur-)fiets.
  • Zwem je altijd een vast aantal baantjes op je buik? Vraag bij het zwembad een “zwemplankje” en trek de helft van je baantjes eens alleen met je benen terwijl je het plankje vasthoudt. De andere baantjes gebruik je geen plankje en zwem je alleen met je armen.
  • Volg je elke week een aerobics- of spinningles? Probeer een keer een andere les uit het aanbod van je sportschool. Grote kans dat je weer hele andere spieren in je lichaam voelt en meer moet nadenken bij de oefeningen

Meer artikelen, tips en updates van GZ-Plein? Meld je aan voor de GZ-Plein inspiratiemail.

 

Groen is goed

Sporten in het groen voelt niet alleen goed, het ís ook goed. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en vermindert stress. De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks minimaal 150 min matig intensief of 75 minuten intensief te bewegen.

FotoPexels - Taryn Elliott

 

7 tips voor fysiek (en geestelijk) ontspannen

  1. Bekijk of buiten hardlopen, fietsen, skeeleren of wandelen bij je past. Je kunt het direct vanuit huis doen, op het moment dat jou past. Maak gebruik van de app “Ommetje” of "Komoot".
  2. Plan een actief uitje in het weekend, zoals kanoën, suppen of zwemmen.
  3. Probeer wekelijkse yoga-oefeningen uit voor meer lenigheid. YouTube staat er vol mee! En: kan ook lekker buiten.
  4. Begin een moestuin op je balkon, bij je huis of bij een volkstuin in jouw buurt.
  5. Doe actief mee met (klein)kinderen: een potje voetbal, badminton of tikkertje. In het park, op straat of op een club als trainer.
  6. Laat een hond uit, van jezelf of bijvoorbeeld van buren of vrienden.
  7. Maak plezier en lach zoveel mogelijk!

 

Wist je dat...

  • je korte termijn geheugen en concentratievermogen verminderen door stress?
  • sport en bewegen je hersenen helpen te herstellen?
  • je door regelmatig te bewegen ook beter slaapt? Door beweging maak je namelijk meer van het slaaphormoon melatonine aan.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Zo zit dat: waarom een goede nachtrust overdag begint

Een goede nachtrust is nodig om goed te functioneren. Terwijl jij slaapt, is je lichaam druk aan het werk. Tijdens je slaap herstelt zowel je lichaam als je brein. Zo kun je weer vol energie aan een nieuwe dag beginnen. Zo zit dat!

Aan de slag! Video: Hoe beweeg je zo effectief mogelijk?

Activeer je dag met het 21/7 concept! Drie keer per dag, slechts 5-20 minuten bewegen boost je vetverbranding en verlaagt je bloedglucose niveau. Zelfs een extra 5 minuten per dagdeel heeft positieve effecten!

Mijn verhaal: Zoë (18) en Finn (14) over stress en ontspanning

Een druk sociaal leven, school en een bijbaantje kunnen bij jongeren zorgen voor stress, prestatiedruk, hoge latten en diepe dalen. Zoë (18) en Finn (14) vertellen wat zij doen om te ontspannen en stress te verminderen.