Header background

Pesten: je bent niet alleen

Jolienne Custers

19 april 2022

leestijd 3 minuten


Ieder mens heeft het op welke manier dan ook wel eens meegemaakt. Je bent zelf gepest, of je hebt iemand gepest, misschien heb je wel iemand gepest zien worden. Denk ook aan wat er tegenwoordig online allemaal gebeurt. Deze ervaringen kunnen diepe sporen achterlaten, ieder op zijn eigen manier.

Wat zijn de gevolgen van pesten, waarom pesten we eigenlijk, en wat kan je er tegen doen?

Gevolgen van pesten

We onderschatten welke diepe sporen pesten kan achterlaten. Niet de daadwerkelijke ervaring bepaalt de impact die het op je heeft, maar het gevoel wat erdoor ontstaat en uiteindelijk de invloed dat het heeft op hoe jij naar jezelf en de wereld om je heen kijkt.
Deze negatieve ervaringen vormen ons zelfbeeld en bepalen hoe we ons verhouden in contact met anderen.


Laat de gevoelens van schaamte over wat je is overkomen los, maak je niet druk over wat anderen erover zullen vinden. Belangrijk is hoe jij het hebt ervaren wat je is overkomen en wat dit met je doet. 

Praat erover

Beleef je dat gevoel of dat moment nog wel eens terug? Hebben de situaties het beeld van jezelf of de wereld om je heen veranderd? Voel jij je vaker boos, verdrietig of bang? Heb je weinig vertrouwen in andere mensen? Praat er met iemand over die jij wel kan vertrouwen. Soms is het prettiger om iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen, maar iemand daarbuiten kan ook juist prettig zijn. Doe wat voor jou het meest veilig en fijn voelt.

Mensen die worden gepest hebben vaak moeite met erover te praten. Er speelt schaamte, angst, onzekerheid en machteloosheid. Helaas stopt pesten meestal niet vanzelf. Het kan helpend zijn wanneer de omgeving zich afkeurend uit over pesten en alert is op signalen van pesten. Wanneer men niets zegt, voelt het alsof het een goedkeuring is over wat er gebeurt. Dus wat doe jij als je iets ziet wat niet door de beugel kan? Durf jij het gesprek erover aan te kaarten?


Waarom pesten mensen?

Mensen die pesten doen dit vaak vanuit een aantal motieven, ze voelen zich onzeker (de aanval is de sterkste verdediging), zijn bijvoorbeeld zelf gepest en/of merken dat de macht die ze ervaren door middel van hun gedrag een soort van veiligheid en aanzien geeft. Dit aanzien is vanuit een negatief karakter, denk aan angst (mensen zijn bang om tegen een pester in te gaan, dus zijn volgend) houden een pester misschien liever te vriend omdat ze bang zijn anders ook slachtoffer te worden. Vaak geeft dit aan dat een pester een beperkt empathisch vermogen heeft. Zij kunnen zich dus moeilijker inleven in emoties van anderen en hebben minder zicht op wat de impact is van hun gedrag op een ander. Deze groep mensen is dan ook vaker betrokken bij vechtpartijen en andere criminele activiteiten. Bedenk dat het dus niet aan jou ligt, jij had dit niet kunnen voorkomen, jij hebt hieraan geen schuld. En bovenal: jij hebt dit niet verdiend!

Pestervaringen raken dus direct ons zelfbeeld en kunnen zorgen voor de overtuiging: ‘ik ben niet oké’, ‘ik ben het niet waard’. Deze overtuiging kan ervoor zorgen dat jij je meer gaat aanpassen en je mogelijk terugtrekt. Je verliest vertrouwen in andere mensen en voelt je veel alleen. Deze gedachten en gevoelens kunnen zorgen voor suïcidale gedachten, waarbij je nadenkt over uit het leven te stappen. Of wil je dat het gewoon stopt? Heb jij die gedachten ook wel eens of maak jij je zorgen over iemand in je omgeving? Zoek direct contact met 113 zelfmoordpreventie. www.113.nl of bel met 0800-0113  Blijf er niet mee rondlopen, erover praten lucht vaak op.


Wat kan je zelf doen?

Zelfs als het pesten is gestopt, of misschien in een ver verleden achter je ligt, kan de impact nog immens groot zijn. Belangrijk is erover te praten. Of het nu actueel is of niet. Erover praten kan enorm opluchten, je voelt je minder alleen en misschien kun je samen een plan bedenken hoe je het kunt oplossen of aanpakken.

  • Neem iemand in vertrouwen, desnoods via tekstberichtje als het moeilijk is om erover te beginnen. Geef aan dat je over iets wil praten wat moeilijk voor je is en probeer aan te geven wat je nodig hebt van de ander. Bijvoorbeeld: ‘ik heb nodig dat je naar me luistert’, of ‘ik heb nodig dat je me advies geeft’.

Aan alle volwassenen: praat met kinderen over pesten en bereid hen voor op hoe ze hierop kunnen reageren. Geef hen het vertrouwen dat wanneer er iets is, zij altijd bij je terecht kunnen. Helaas zal pesten blijven bestaan en zoeken we naar manieren om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

De week tegen pesten, heb oog voor de mensen om je heen en neem iemand in vertrouwen wanneer je te maken hebt met negatieve ervaringen. Jij bent niet alleen!!

Bron

113eigen ervaring
Meer tips om goed voor je zelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Vaatje van liefde: heb jezelf lief

Pesten: voorbij de schaamte

Vergroot je zelfvertrouwen