Header background

Stoppen met het streven naar geluk

Susanne Vlek

28 april 2022

leestijd 3 minuten


Geluk gaan zien als bijproduct van de reis door het leven

Veel mensen willen gelukkig zijn en doen van alles om dat te bereiken. We wensen het elkaar zelfs toe: ‘Gelukkig nieuwjaar!’ of ‘Veel geluk in je nieuwe huis’. Er is echter een steeds sterker pleidooi om te stoppen met dat streven naar geluk. Psychiater Dirk de Wachter noemt het streven naar geluk zelfs ‘dé ziekte van deze tijd’. Waarom? En wat moet je dan wel nastreven?

Maakbaarheid

Het streven naar geluk gaat uit van een idee van maakbaarheid. ‘Als je maar hard genoeg werkt, word je gelukkig’. Volgens De Wachter zorgt dit voor een tweedeling in de maatschappij: winnaars (hen die het gelukt is) en verliezers. Van kinds af aan leren we dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk. Bereik je dit niet, dan is dit dus je eigen schuld, alsof je hebt gefaald. Terwijl iedereen goede en minder goede momenten meemaakt op zijn reis door het leven.


De reis is belangrijker dan de bestemming

Het streven naar geluk kan je flink bezighouden. Niet alleen probeer je gestelde doelen te behalen, maar je bent ook vaak bezig met de vraag: ‘Ben ik gelukkig?’. Dit kan je afleiden van het leven van alledag, want je focus ligt op dat ene doel: gelukkig zijn. De kleine genietmomentjes, het alledaagse wat de moeite waard is, ontgaat je, terwijl dat juist net de dingen zijn die je een blij gevoel kunnen geven. ‘De reis is belangrijker dan de bestemming’, lijkt hier op te gaan.

Verbinding en zingeving

Volgens De Wachter zijn we in het obsessief najagen van ons eigen geluk, de verbinding met anderen kwijtgeraakt. Maar om ons goed te voelen, hebben we juist die verbinding met anderen nodig. We blijven immers groepsdieren. En dit gaat niet alleen over het delen van fijne, leuke momenten. Juist op ongelukkige momenten kan diepe verbondenheid ontstaan. Je openstellen voor anderen, anderen helpen en bijdragen aan de wereld, geeft het gevoel van betekenis. En dat gaat verder dan het korte termijn gevoel van geluk.

Geluk als bijproduct 

Eleanor Roosevelt, voormalig First Lady, zei het al in de jaren ‘60: 'Geluk is geen doel, maar een bijproduct.' En ook De Wachter adviseert: 'Doe iets voor de wereld, voel je betrokken, geluk volgt dan vanzelf.'
Geluk dus niet zien als doel op zich, niet iets om na te streven, maar als bijproduct van de reis van zingeving en verbondenheid.

Behoefte aan meer inspiratie? Lees het boek De kunst van het ongelukkig zijn van Dirk de Wachter. En lees onze blog Voluit leven.

Meer tips om goed voor jezelf te zorgen?

Vul je e-mailadres in en ontvang van GZ-Plein inspiratie voor een gezond en fit leven.

Overige artikelen

Voor altijd durende gelukzaligheid

Voluit leven

Online training: opnieuw in balans

Ben jij of ken jij iemand die op de een of andere manier uit balans is geraakt? Lees dan snel verder hoe jij door middel van de online training jezelf of een ander kan helpen.